A Sümegi Vár

         A Sümegi Vár az ország egyik legszebb középkori erődje. Dacolva a történelem viszontagságaival ma is impozáns látványt nyújt, ahogy a magasan kiemelkedő hegytetőről uralja környezetét.

A Nemzeti Várprogram egyik helyszíneként a Várban 2020-tól építkezések folynak,
felépül a Keleti-szárny, a Csabi-torony és a hozzájuk kapcsolódó gyilokjáró.
Emellett megújulnak és bővülnek a vár kiállításai is.

A vár területileg három nagyobb egységből, a külső-, a belső és fellegvárból áll. Építése több korszakra osztható. Az 1260-as években épült meg a vár legrégebbi része, a fellegvár Öregtornyának alsó szintje, melyen egy fából készült emeleti toronyrész állhatott. A 14. században, az Anjou-királyok idején került sor a vár szerkezeti erősítése mellett a fellegvár falainak és az Öregtorony felső szintjének megépítésére, a meglévő épületek javítására.

A vár nagyobb bővítéseit a 15. század folyamán Gathalóczy Mátyás (1440-1457), Vetési Albert (1458-1486), majd ifjabb Vitéz János (1489-1499) püspökök idejében végezték. Először a kis vár előtti nagyobb méretű fennsíkot vették körül magas várfallal, egy nagy udvart alakítva ki. Vetési püspök tevékenysége alatt megépítették a Belső Kaputornyot, elkészült a vár déli szikláin a palota. Egy későbbi időszakra tehető a Külső Kaputorony és a pártázatos, lőréses várfal építése. A kápolna kialakítását Vitéz János püspök nevéhez kapcsolhatjuk.

A következő nagyszabású építkezés azután indult, hogy Veszprém 1552-ben török kézre került, és a püspökség a sümegi várba menekült. A munkálatok Köves András püspök (1553-1568) és Ormányi Józsa várkapitány vezetésével folytak. Először a vár északi sarkán építettek egy kétszintes, nagyméretű, ötszög alaprajzú bástyát (Köves-bástya), majd átépítették a palotaszárnyat.

Széchenyi György püspök (1648-1658) nevéhez fűződik a sümegi vár püspöki székhellyé avatása, ő kezdeményezte a palotaszárny barokk stílusú átalakítását is. Utódja, Sennyei István püspök (1659-1683) tovább folytatta a vár építését, megerősíttette a Külső kaputornyot, mellé magas bástyát építtetett (Sennyei-bástya). A vár építésének története Széchenyi Pál püspökségével (1687-1710) zárult, ám ekkor a javítások mellett még kisebb építkezések is folyhattak. A vár hanyatlása a XVIII. század elején kezdődött, amikor a Rákóczi szabadságharc után, 1713-ban felgyújtották, erősségeit lerombolták. Ettől kezdve a vár két és fél évszázadon keresztül ki volt téve az időjárás viszontagságainak, köveinek nagy részét a környező építkezésekre szállították el.

Az OMF munkatársai Kozák Károly régész és Koppány Tibor építészmérnök vezetésével 1957-ben kezdték meg a vár hét éven át tartó feltárását és helyreállítását. A műemlék ezután hosszú éveken keresztül a Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatal kezelésében állt, azonban az elmaradt folyamatos karbantartási munkák hiánya miatt 1988-ra a vár élet-, és balesetveszélyes állapotba került. A Hivatal a vár kezelését közben átadta Sümeg városának, amely annak üzemeltetésére nem vállalkozott és vállalkozót keresett erre - az akkor még teljesen ismeretlen - feladatra.

1989-ben a Papp család jelentkezett a vár üzemeltetésére. Az első években megkezdték a romok eltakarítását, az élet-, és balesetveszélyes helyek helyreállítását, majd az Országos Műemlékvédelmi Hivatal engedélyével megkezdődtek a felújítási munkálatok is. A vár tornyai új tetőket kaptak, a gyilokjárók, lépcsők, faszerkezetek megújultak, a fedett helyiségekben színvonalas kiállításokat rendeztek be.

A karbantartott műemlék vár fejlesztései, kiállításai és az idegenforgalmi programok, lovas műsorok egyre több érdeklődőt és turistát vonzottak a Sümegi Várba, amely mára Magyaroroszág egyik legkedveltebb kirándulóhelyévé nőtte ki magát.

"A vár messziről, a körkörös irányból érkezőnek megmutatta magát, megmutatta erejét. Magabiztosan, egyértelműen... Naponta többször láthatom. Szükségem van rá, hogy lássam. Nemcsak azért, mert szépségével erőt, bátorítást ad, a diákévek eleven emlékével, hanem főképpen azért, mert jelkép. Az emberi teljesítmény, az emberi jelenlét folyamatosságának, történelmi léptékének megjelenítője. Magam, magunk fölé emel. A szó szoros értelmében magasan tartja a mércét."

Dr. Högyész László: Sümeg évszázadai , 1989. Veszprém 

Mindig friss információkkal szolgálunk

Hírek, Aktualítások

Lovagi tornák - A kezdetek
Lovagi tornák - A kezdetek
Rendhagyó önéletrajz Szabó Gábor - Trombival
Rendhagyó önéletrajz Szabó Gábor - Trombival
A Sümegi vár legújabb attrakciója
A Sümegi vár legújabb attrakciója
Megtörtént az új kiállítás átadása
Megtörtént az új kiállítás átadása
Közel egymilliárdos felújítás kezdődött
Közel egymilliárdos felújítás kezdődött
Turisztikai célú fejlesztés alapkőletétele
Turisztikai célú fejlesztés alapkőletétele
Tovább az összes bejegyzésre

Velünk mindig tervezhetsz

Programok

Történelmi Lovasjátékok
július 16 - augusztus 31.
Történelmi Lovasjátékok Időpont: 16:00-tól
Tovább az összes programhoz